Сенсація

Тварини переходять до нічного способу життя, щоб уникнути контакту з людиною

Люди впевнено домінують на Землі, поставивши багато інших видів на межу вимирання. Одні тварини піддаються прямому знищенню, інші втрачають місця проживання і їжу. Багато ховаються в усе більш важкодоступні місця, уникаючи контакту з людиною, але з кожним роком зробити це стає все важче. У статті, опублікованій у журналі Science, американські вчені розкрили іншу стратегію, до якої вдаються багато ссавців: зміщення до нічного способу життя.

Кейтлін Гейнор (Kaitlyn Gaynor) і її колеги провели метааналіз 76 попередніх робіт, автори яких розглядали добову активність 62 видів ссавців середніх і великих розмірів, що живуть на всіх континентах, – від американських опосумів до африканських слонів. Вчені зіставили цю активність в регіонах з високою присутністю людини (будь то полювання, сільське господарство або розвинений туризм) і низьким, де умови ще збереглися майже недоторканими.

Аналіз показав, що в зайнятих людиною областях активність ссавців вночі в середньому в 1,36 рази вище. Інакше кажучи, якщо, наприклад, якісь тварини в природних умовах ділили свій час між вночі і вдень навпіл, 50/50, то з присутністю людей це відношення перетворюється в 32/68, причому найбільш помітний цей зсув для ссавців, які вночі зазвичай сплять. Так, у леопардів Центральної Африки, що живуть в незаселених людьми областях, на нічну активність припадає лише 46 відсотків часу, тоді як у тих, що мешкають по-сусідству з людьми – 93 відсотки. У диких кабанів в Польщі ці цифри змінюються від 48 відсотків в глухих лісах і до 90 відсотків нічного життя – в населеній місцевості.

Вчені відзначають, що на зміщення у бік нічного способу життя впливають навіть ті види людської діяльності, які ми звикли вважати «екологічними» і нешкідливими, такі як туризм або спостереження дикої природи. Приклад тому – Аляска, де бурі ведмеді, що живуть в ніким не відвідуваних частинах національних парків, проявляють активність у нічні години лише 33 відсотки свого часу, а в уподобаних публікою частинах – 76 відсотків.

Автори не оцінюють можливі наслідки цих змін способу життя тварин, але в цілому від них навряд чи варто чекати чогось хорошого. Денні та нічні екосистеми помітно різняться за складом і характером, і зсув у часі можна порівняти зі зміною місця проживання. Інші відносини хижаків і жертв, інші умови життя – вторгаючись в нічні екосистеми, нові і великі ссавці змінюють і їх внутрішній баланс взаємин. Втім, все це нам ще належить побачити і, якщо не зупинити, хоча б як слід дослідити.

Джерело: Naked Science

Підпишіться на групу «СВІДОК» у Facebook

Loading...
Загрузка...